Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  14/04/2020
Data da última atualização:  20/04/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CHAVES-SILVA, S.; HORTA, L. P.; SOUZA, L. T.; SILVA, C. M. da; DOHANIK, C. S.; GOULART, G. A. C.; MARRIEL, I. E.; FÁTIMA, A. de.
Afiliação:  Samuel Chaves-Silva, Universidade Federal de Minas Gerais; Lívia P. Horta, Universidade Federal de Minas Gerais; Leandro T. Souza, Universidade Federal de Minas Gerais; Cleiton M. da Silva, Universidade Federal de Minas Gerais; Caroline S. Dohanik, Universidade Federal de Minas Gerais; Gisele A. C. Goulart, Universidade Federal de Minas Gerais; IVANILDO EVODIO MARRIEL, CNPMS; Ângelo de Fátima, Universidade Federal de Minas Gerais.
Título:  Do schiff bases-based urease inhibitors improve plant growth and affect the activity of soil arginase?
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops & Products, v. 145, article 111995, 2020.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The increase in nitrogen (N) use efficiency in acidic soils is necessary to boost the tropical agriculture yields and mitigate N losses and the supplementation of urea-based fertilizers with urease inhibitors has been used as a strategy to overcome such problems. Here, 12 Schiff bases were synthesized to investigate the extent of their ability to inhibit ureases and some effects on plant development and soil microbiota metabolism. The performance of compounds 4, 5 and 7 on ureases present in an agricultural clayey dystrophic Red Latosol was greater than that of N-(butyl) thiophosphoric triamide (NBPT), an inhibitor reference. Compound 5 was the most potent on soil ureases; Its concentration necessary to inhibit the soil ureases by 50 % (IC50) was 27.5 ?M, while the IC50 values for 4 and 7 were respectively 129 and 233.9 ?M. Phytotoxicity assays showed that 4, 5 or 7 are not harmful to Lactuca sativa L. (lettuce; dicot) or Pennisetum glaucum (L.) R. Br. (pearl millet; monot) and 4 and 5 (both at 100 ?M) even improved the elongation of lettuce roots. Further tests performed on the pearl milletclayey dystrophic Red Latosol system revealed that urea coated with 5 (1.0 % w/w) was as efficient as NBPTcoated urea (0.25 or 0.5 % w/w), yielding 37.5 % (on average) more N in millet shoots in comparison to plants cultivated in the presence of urea only. Strikingly, the Schiff base 5 did not impair the activity of soil arginases from day 2 to day 7 after soil supplementation with urea p... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Microbiota do solo.
Thesagro:  Adubo; Fertilizante Nitrogenado; Fitotoxicidade; Nitrogênio; Uréase.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29195 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  16/08/2021
Data da última atualização:  25/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  DIAMANTINO, G. M. L.; PIEREZAN, F.; FERREIRA, M. I. C.; ROCHA, W. S. D. da; OLIVEIRA, V. M. de; MARTINS, C. E.; VEIGA, M. O.; SOTO-BLANCO, B.
Afiliação:  GABRIELLA M. L. DIAMANTINO, Universidade Federal de Minas Gerais; FELIPE PIEREZAN, Universidade Federal de Minas Gerais; MARIA IZABEL CARNEIRO FERREIRA, CNPC; WADSON SEBASTIAO DUARTE DA ROCHA, CNPGL; VANIA MARIA DE OLIVEIRA, CNPGL; CARLOS EUGENIO MARTINS, CNPGL; MAÍRA O. VEIGA, Universidade Federal de Lavras; BENITO SOTO-BLANCO, Universidade Federal de Minas Gerais.
Título:  Photosensitization by Brachiaria ruziziensis in a sheep herd.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Toxicon, v. 185, p. 1-4, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.toxicon.2020.06.022
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Some species of the genus Brachiaria are cultivated worldwide in tropical and subtropical climate regions as the main feed for ruminants. Several studies report photosensitization by Brachiaria decumbens, Brachiaria brizantha, and Brachiaria humidicola, but the poisoning by Brachiaria ruziziensis have been reported only twice. Cutaneous and hepatic lesions may be caused by the steroidal saponins present in the leaves or by the mycotoxin sporidesmin produced by the saprophyte fungus Pithomyces chartarum. The present report describes the clinical and pathological changes observed in an outbreak of hepatogenic photosensitization in sheep kept in B. ruziziensis pastures. In addition, the present study will provide a better understanding of the etiology of this photosensitization through the evaluation of the saponin protodioscin and the spore count of P. chartarum. Santa In^es and Lacaune mixed-breed sheep showed signs of photosensitization after feeding B. ruziziensis. Clinical signs included jaundice, apathy, dehydration, and photosensitization characterized by facial edema and cutaneous scars, especially in the ears. Pathological examination of the liver revealed diffuse infiltrates of foamy cells, rare multinucleated cells, and mild enlargement of hepatocytes (megalocytosis). The skin showed acute epidermal and dermal necrosis with occlusive thrombi. B. ruziziensis showed low levels of protodioscin (0.020 +- 0.024% in mature leaves and 0.065 +- 0.084% in sprouts) but high P.... Mostrar Tudo
Thesagro:  Fotossensibilização; Ovelha; Ovino; Pastagem; Saponina.
Thesaurus NAL:  Pithomyces; Plant poisoning.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC39865 - 1UPCAP - DD
CNPGL25224 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional